Het is niet altijd makkelijk om terug te keren naar Nederland, maar toch is het hier niet zo slecht. Soms kunnen we vastzitten in alle frustraties dat we de mooie dingen vergeten te zien…. Daarom een ode aan Nederland.

… Het land van de vrijheid

Nederland is een fantastisch land. In tegenstelling tot veel andere landen kun je hier veilig over straat, op elk tijdstip van de dag. Tineke was heel blij dat haar kinderen alles zelf konden doen. ‘Gewoon naar vriendjes toe, zelf naar school fietsen. Ik hoef hier niet steeds chauffeur te spelen.’ Als je in een onveilig land woonde voelt Nederland heel vrij aan.

Daarnaast kent Nederland natuurlijk politieke vrijheid, de mogelijkheid om te zeggen wat je wilt. Te doen wat je wilt (ok, binnen de regels natuurlijk) en te zijn wie je bent. Dit is voor veel andere landen nog een verre utopie.

… Het land met seizoenen

Terwijl heel Nederland klaagde over het weer genoot ik van de eerste herfst in Nederland twee jaar geleden. De kleuren! De variaties! De geuren! Wat fantastisch om niet altijd in 40 graden te zitten en van de seizoenen alleen te merken dat het iets meer of minder regende….

Ik keek nooit naar het weerbericht. Hier check ik elke dag Buienradar om te zien wat voor kleren ik aan moet, je weet het maar nooit.

…. Het land met voorzieningen

Soms vergeten we in wat voor een rijk land we leven, maar Nederland heeft zoveel goeds als het gaat om medische, sociale, financiële en educatieve voorzieningen.

Toegegeven, als je in Nederland aankomt val je geregeld tussen wal en schip als het gaat om de regels en weten veel instanties niet altijd wat ze met jou, de uitzondering, aan moeten. Maar verder werkt het systeem. Je hoeft niemand te betalen om iets gedaan te krijgen, je hoeft niet uren in de rij te staan en dan naar een ander loket te worden gestuurd. Het systeem is soms niet heel fijn, maar het werkt wel!

Maar ik sprak toevallig iemand die in Mexico woonde. Zij vertelde me dat haar dochter moeite had op school in Nederland. ‘Maar weet je wat zo geweldig is, hier in Nederland staat er gelijk een heel team klaar om te helpen. Er is een assistent die met haar extra leesles doet, ik kan haar laten testen en er zijn mensen die met me meedenken, in plaats van dat ik alles zelf moet aandragen.’

… Het land dat van alle gemakken is voorzien

Er zijn landen waar het makkelijker is voor ons, over-het-algemeen-rijke Nederlanders, omdat wij het geld hebben (in de andere context) om alles te kopen wat we willen, maar ook in Nederland is het vaak gemakkelijk leven.

Ten eerste hoef ik hier niet een eeuwigheid te zoeken naar een product in een supermarkt waar ik geen idee heb waar het ligt en dan blijkt het alleen in de supermarkt aan de andere kant van de stad te liggen. Hier weet ik waar ik wat, in welke winkel, in de buurt kan kopen.

Met één druk op de knop bestel je eten dat aan je deur bezorgt wordt, als je online shopt staat het binnen een dag voor je neus en als ik naar mijn moeder wil kost me dat maar een fractie van de tijd die het me kostte toen ik buiten Nederland woonde.

… En het land van kroketten

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de mogelijkheid om overal te komen met de fiets, het goed geregelde openbaar vervoer (meestal en ja, niet overal), de hoeveelheid scholen om uit te kiezen, de hoogopgeleide professionals overal, familie en vrienden in de buurt, kroketten en frikandellen, haring op straat en heel misschien zelfs het draaiorgel op een zonnige namiddag in een winkelstraat.

Nederland is niet altijd perfect, maar het is wel het land waar ik vandaan kom. Ik snap misschien niet altijd waarom dingen gaan zoals ze gaan, maar het is wel een land waar ik van hou.

 

 

 

Geef een reactie