Over Veranderland

Als je in een ver en ander land woont lijkt Nederland soms ver weg. Bij terugkomst in je ‘eigen’ land komt het misschien wel weer erg dichtbij. De cultuur, de gewoonten, de politiek en je sociale contacten… Soms lijkt alles veranderd te zijn.

Je bent terug in een ander land dan je achterliet. Of wellicht ben je zelf zo anders geworden dat je het gevoel hebt er niet (meer) tussen te passen. Je bent een repat.

Op deze site vertel ik de verhalen van repats, mensen die dit meemaakten. Hoe gingen ze ermee om, wat viel hen op aan Nederland en haar inwoners en hoe zorg je ervoor om de juiste balans te vinden bij terugkomst.

Ik ben Martien en samen met mijn gezin woonde ik bijna zeven jaar buiten Nederland. Bij terugkomst bleek ik soms toch echt anders aan te kijken tegen sommige dingen. Zo snapte ik niets van overblijfmoeders, de ‘witte’ wijken, de keuze voor veiligheid en het drukbezette leven van mijn vrienden. Nu twee jaar verder pas ik weer netjes in het vakje van Nederlander (tenminste, aan de buitenkant), maar nog steeds verbaas ik mij soms over ons land. Ik bleek niet de enige te zijn en daarom ben ik erover gaan schrijven.

Niet mijn eigen verhaal, maar de verhalen van anderen, zij laten Nederland zien door de ogen van repats.

Wil je ook je verhaal vertellen als repat? Neem dan contact met me op.

Wil je een verhaal op deze site elders publiceren? Neem dan contact met me op.