Het jaarverslag is een geweldig middel om mensen bij je (non profit) werk te betrekken, maar hoe kan het nou dat niemand’ m leest? Zelfs niet als het op de site staat of als je het verslag naar iedereen gemaild hebt. Gekkigheid.

Of misschien heb je last gehad van één van deze drie valkuilen:

1. Ik heb het verslag naar iedereen gestuurd, dus ze hebben ‘m allemaal gelezen.

Je neemt hier aan dat iemand alles leest wat jij opstuurt. Iets krijgen en iets lezen zijn twee verschillende dingen, want zeg nou zelf, lees jij elke nieuwsbrief in je inbox, of elk verslag zo goed dat je weken later nog weet waar het over ging?

Net als jij zijn de mensen naar wie je het stuurde heel menselijk en krijgen ze dagelijks veel informatie binnen.

Bovendien, misschien ben je ook wel in valkuil twee getrapt met een rapport vol cijfers en grafieken.

2. Anderen worden (misschien zoals jij) heel blij van gortdroge cijfers

Ik moet je teleurstellen, dat is niet zo. De meeste mensen slaan niet heel erg aan van cijfers. Dus als ze een document openen waar de eerste pagina een samenvatting in woorden is van de cijfers die zich daarna pagina’s lang uitstrekken… dan ben je waarschijnlijk al 9 van de 10 mensen kwijt voor het einde van de eerste pagina.

Waar mensen wel blij van worden? Plaatjes, verhalen en persoonlijke stukken. En dat heeft te maken met valkuil nr. 3.

3. We ‘moeten’ de cijfers communiceren, want dan weten mensen dat hun geld goed terecht komt. Met verhalen weet je nog niks.

Mijn eerste vraag zou zijn, ‘van wie’… Heb je geluiden uit je achterban dat ze cijfers willen zien? Of heb je geluiden gehoord dat mensen een wat softere aanpak met verhalen niks vinden? Of schrijf je alleen voor de fiscus een verslag?

Bovendien…. het één sluit het ander niet uit.

Om mensen te betrekken en motiveren voor je organisatie is het beter en aantrekkelijker om verhalen te delen, of filmpjes, of wat dan ook maar. Als het maar persoonlijk, niet te technisch en oprecht is.

Maar… stel de technische informatie ook beschikbaar voor wie dat willen. Link door, zet het ergens op pagina 23 van je website.. Zorg dat het ergens te vinden is.

Het hoeft alleen niet prominent op de eerste pagina van je verslag te staan, want zoals gezegd… daarmee schrik je vooral mensen af en dat wil je niet (tenminste, dat is even een aanname die ik doe).

Mijn advies om uit de valkuilen te blijven deelde ik in mijn nieuwsbrief. Wil je die ook (wekelijks) ontvangen? Schrijf je dan in.

Wil je liever een op maat gemaakt advies, teksten voor je jaarverslag of een quick scan van je communicatie-op-dit-moment? Neem dan contact met me op, bel of app me: 0615828647!

Geef een reactie