Hoewel deze site bedoeld is om verhalen te delen, blijkt er ook wel behoefte aan praktische informatie rondom terugkeren. Niet altijd is deze informatie goed te vinden en in de fase van terugkeer zijn tips soms handig.

  1. Bouw een RAFT – Bekende methode om goed afscheid te nemen van de plek waar je bent, om zo ook de terugkeer zelf makkelijker te maken. Hoe je dat precies doet lees je hier (in het Engels).
  2. Bestel het boekjeenkeltje thuis‘, christelijk boekje met tips voor de mensen waar je weer terecht komt.
  3. Als je al weet in welke woonplaats je gaat wonen, wordt dan lid van groepen op Facebook voor expats in die woonplaats (als die bestaan natuurlijk!). Deze groep heeft vaak soortgelijke vragen als waar je zelf tegenaan loopt (scholing, woonwijken, aanvragen documenten, etc.).
  4. Op de website www.ikkeerterug.nl vind je veel praktische informatie over het plannen van een terugkeer en bij wie je welke informatie kunt halen (let wel, de website is per 1 september 2018 gestopt, hopelijk blijft de informatie voorlopig nog wel staan. Het is wel soms goed zoeken).
  5. Bij terugkeer ga je ergens wonen (daar gaan we even vanuit dat dat lukt). Dus moet je je weer inschrijven in de plaatselijke gemeente waar je gaat wonen. Hoe je dit moet doen kun je vinden op de website van je gemeente.
  6. Het vinden van een woning kan een drama zijn, als je hier niet van te voren over nagedacht hebt, is het misschien een plan om dat nu te doen. Sociale huurwoningen zijn vrij lastig om aan te komen, maar het goede nieuws is dat je tegenwoordig niet meer in de gemeente waar je wilt gaan wonen, ingeschreven hoeft te staan. je kunt dus al eerder beginnen met punten te sparen. Er zijn ook gemeentes waar de wachtlijsten korter zijn, dus je kunt ook overwegen om wat platter op het land te gaan wonen. Je kunt ook particulier huren, daar kun je het beste voor googelen.
  7. Tijdelijke woonruimte vinden kan ook, als je liever niet bij je (schoon)ouders in wilt wonen. De website van MissieNederland doet dit speciaal voor terugkerende christelijke werkers. Val je niet in die categorie? Kijk dan hier.
  8. Als je een nieuwe school voor je kinderen moet zoeken kan het nogal een drama zijn wat je hoort aan verhalen. Geen enkele school is perfect en tenzij je weken de tijd hebt om dit uit te zoeken, kan de website van de onderwijsinspectie helpen om in ieder geval je kind érgens onder te brengen. Zie www.onderwijsinspectie.nl voor inspectierapporten.
  9. Neem de tijd…. Er zijn mensen die binnen een maand na terugkeer weer volledig aan het werk zijn en soepeltjes door het leven dansen. Maar lijk je meer op mij, dan heb je wat meer tijd nodig om je huis weer op te bouwen, je kinderen te laten landen en alle indrukken te verwerken. Het is niet heel praktisch en soms ook wat duur (daarom, spaar in ieder geval om drie maanden zonder werk in Nederland te kunnen overleven), maar wel heel verstandig (vind ik).
  10. Verwacht geen gespreid bedje. Ook weer niet heel praktisch… maar het kan heel frustrerend zijn als je terugkomt en enige medewerking van de overheid, de gemeente of je buren verwacht. Familie is dan nog de beste plek om een warm welkom te vinden, maar verder zul je toch zelf je plek moeten vinden. Je valt tussen wal en schip en daar is het soms best koud en nat. Je kunt er dus maar beter vanuit gaan dat het niet altijd simpel is en al het geduld dat je in het buitenland geleerd hebt meenemen.

Heb je nog meer praktische tips die repats zouden moeten hebben? Laat het me weten.

Geef een reactie