‘Ik denk dat we op Facebook moeten zitten, omdat iedereen dat doet. Kun je dat regelen?’

‘Kunnen we niet gewoon een platform op de website maken zodat alle jeugdwerkers uit de stad elkaars activiteiten kunnen zien?’

‘Moeten we niet een app gaan gebruiken, want iedereen doet dat?’

Zomaar vragen die ik tegenkom in de dagelijkse praktijk.

En het antwoord kan heel simpel zijn, maar is eigenlijk heel erg complex. Want achter deze vraag hoort een andere vraag te zitten, maar zit een aanname.

Het lijkt zo gemakkelijk

De belangrijkste aanname hier is dat je tegenwoordig alles online heel gemakkelijk kunt regelen en dat is gelijk het probleem.

Het antwoord op bovenstaande vragen kan namelijk heel simpel zijn: Ja hoor, ik kan een Facebook-account aanmaken, een agenda op een website zetten en me aanmelden voor een app. Maar met het installeren van de techniek bén je er niet.

Naast dat het constante aandacht, tijd en geld kost is er voor mij een nog belangrijkere vraag die onbeantwoord blijft.

Maar is het wel de oplossing?

Omdat het zo makkelijk lijkt vergeet je vaak de vraag te stellen of het ook wel de goede oplossing is voor je probleem.

Stel jezelf daarom de vraag: ‘Wat wil ik nu echt bereiken?’

Focus

De antwoorden op die vragen helpen je om te focussen. Daarna wordt het ook gemakkelijker om te kijken welk middel daar bij past.

Voorbeeld – Het probleem was gebrek aan verbinding, niet een gebrek aan techniek

Bijvoorbeeld, in het geval van de vraag voor een platform om elkaars activiteiten te zien was het probleem niet dat men van elkaars activiteiten af wist, maar dat ze elkaar niet kenden.

Het probleem zat’m in de verbondenheid men kende elkaar niet en werkte daarom niet samen. Dat gaat een stukje techniek niet voor je oplossen. Verbinding vraagt om contact, elkaar kennen en van elkaars kennis afweten. Is een website met een lijst activiteiten daar geschikt voor?

Volgens mij niet, want volgens mij vraagt die verbinding om een eerste kennismaking, misschien een dag samen, of een klein groepje dat aan een project werkt.

Social media is ondersteunend

Social media en andere technieken spelen een ondersteunende rol en zijn dus altijd een middel en niet een doel op zich. Social media kan ondersteunend zijn aan een gevoel van verbondenheid maar creëert deze maar in een paar gevallen. Écht, offline contact is daarbij uiteindelijk onmisbaar.

Hup, terug naar je doel

Dus, hup…. altijd weer terug naar die vraag over wat je doel is. Wat wil je bereiken?

Als je dat weet kom je vanzelf uit bij de middelen die je vragen ondersteunen.


Vind je het lastig om zelf over deze vragen na te denken of kun je wel een stevige sparringspartner gebruiken? Bel me op 0615828647, of stuur me een berichtje. Ik kijk graag waar ik kan helpen.