Ik schreef teksten voor de nieuwe website van SchuldHulpMaatje Amersfoort

en kreeg kritiek.

Niet zozeer op wát ik schreef, maar wel dát er een website was.
Nou ja, dat óók niet, maar wel dat we dachten dat er mensen zich zouden aanmelden via de site. “Want dat gebeurt toch niet. De mensen die we binnenkrijgen zijn namelijk allemaal niet digitaal vaardig, ze kunnen amper mobiel bankieren. Dan gaan ze echt geen verhalen lezen op een site.”

Moeite met geldzaken

Of dat laatste waar is weet ik niet, dat kan zeker kloppen voor een deel van de doelgroep. Maar ik denk ook dat er veel meer mensen moeite hebben met geldzaken dan de groep die uiteindelijk bij de Voedselbank of Minimacoaches bij de gemeente terechtkomen. Deze groep gaat niet aan de slag met hulp (heb ik niet nodig), maar wil misschien zelf wel aan de slag met tips en adviezen. Ook dan heb je je doel als organisatie gehaald (namelijk, mensen financieel onafhankelijk en stevig-in-hun-schoenen maken).

Ik leef in een bubbel

Toch zette de opmerking me wel aan het denken over hoe ik ook in een bubbel leef, een wereld waarin het digitale leven zo gewoon is dat ik me verbaas over m’n moeder die er vijf minuten over doet om een contact te delen via whatsapp. Maar dat er nog mensen zijn die helemaal geen gebruik van internet maken, alleen een telefoon hebben om te kunnen appen met de kleinkinderen?

Stel je eens voor hoe vaak je je dan wel niet buiten de boot valt…

Internetbankieren, nieuws, reserveringen, even-gauw-iets-opzoeken, belangrijke mails van zorgverzekeringen, energiemaatschappijen, informatie van de overheid, je belastingaangifte, een vakantie regelen, etc..

Kun je het je voorstellen?

Ik weet dat ik veel privileges heb met mijn 6 v.d. 7 vinkjes, maar soms vergeet ik hoe basaal dat is en kan ik me amper voorstellen hoe ingewikkeld we het soms gemaakt hebben voor mensen buiten de digitale wereld (terwijl de digitale wereld het leven juist makkelijk moet maken… maar als je niet meegaat wordt het nu juist steeds moeilijker, wat een tegenstelling).

Meer filmpjes, minder tekst

Op de website hebben we het opgelost met meer filmpjes en de mogelijkheid om te bellen én te appen. Het mag digitaal, maar deze organisatie snapt het als dat niet lukt. En of er meer mensen zich nu gaan aanmelden omdat er een goede website staat? Dat weten we pas over een hele tijd, de wereld wordt niet binnen een dag een stukje mooier, maar dat kost tijd.